logboek

Tafelberg

Tafelberg

We zien leeuwen, bavianen, olifanten, gnoes en giraffen. Maar ook zeerobben, nijlpaarden, en pinguïns…
Nog steeds hebben we uitzicht op de Tafelberg, maar we zitten niet in de Carieb.
We zijn in Zuid-Afrika. En wat is het hier mooi.

Willems nichtje Anoeshka trouwt met Jaen, haar Zuid-Afrikaan. En daar willen we bij zijn. Dus hebben we het vliegtuig genomen naar het zuidelijk halfrond.
Met de boot had ook gekund. In een van de jachthavens komen we de Oceanis 41 tegen van Luc Overtoom (zeilend om geld op te halen voor het VUMC), die gelijk met ons vertrok uit Amsterdam.
Maar wij doen het zoals de Zuid-Afrikanen zeggen:
“In Zwitserland maken ze klokken, in Zuid-Afrika hebben we de tijd”.
En die nemen we dan ook maar.

Opnieuw landrotten dus.
We bezoeken het mooie Kaapstad, en het wijngebied rond Stellenbosch en Franschhoek. We gaan naar de wijngaarden en proeven de prachtige wijnen en bubbels. Vol ontzag zien we cel 46664 op Robbeneiland, waar Nelson Mandela 27 jaar gevangen zat. We komen in Johannesburg en Pretoria, gaan op safari. Maken tochten door de townships.
Overal nemen we kennis van de geschiedenis. Waar wederom de Nederlanders een stevig stempel hebben gedrukt op het dagelijkse leven in Zuid-Afrika. Ten goede en ten kwade.

In Kaapstad hebben we uitzicht op zee, en we “ronden” Kaap de Goede Hoop – op die andere manier. We zien zeiljachten aankomen en weer vertrekken. Onze handen jeuken.
We drinken een biertje aan boord van de Sarama, de Ancasta Dubois van Patrick en Fabrice. Al 10 jaar onderweg, en net aangemeerd in Kaapstad. Volgende maand gaat de Sarama door naar Brazilië, naar Jacare, ze doen Nicholas en Camilla de groeten van ons.
Het lijkt nog zo kort geleden dat wij daar waren.

Ook voor ons is het tijd om de bakens weer te verzetten.
Terug naar de Carieb, door naar het westen. Waar Colombia, Panama, en een nieuw jaar vol avonturen op ons wachten.

We wensen iedereen een goed 2016!

Klik hier voor de Zuid Afrika foto’s.